은삼이레시피

청국장 비빔밥 만들기 Cheonggukjang Bibimbap recipe

조 은삼 2023. 7. 31. 13:20
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뚝배기에 물을 2/3 가량 넣고 멸치 다시팩을 넣어 10분정도 우려줬어요
Put about 2/3 of the water in an put an Korean seafood bag and heating for about 10min
 
청국장 재료 Cheonggukjang ingredients

양파 반개, 청양고추 1개, 대파 청양고추 사이즈, 두부 1/3, 표고버섯 2개
대파와 청양고추는 송송 썰고 두부와 양파는 네모 썰기, 표고버섯도 비슷한 크기로 썰어줬어요
최대한 재료들이 비슷한 크기로 되게 썰어주었어요
Onion 1/2, Korean chili 1ea, Green onion - chili size, Tofu 1/3, Shiitake mushrooms 2ea
I tried all ingredients were cut to the same size
 

육수팩을 꺼내고 재래된장 1스푼, 청국장 2스푼 넣어줬습니다
잘 섞어준 후에 준비한 재료들 넣었어요
Add 1T of Deonjang(soybean paste) and 2T of Cheonggukjang to the broth and mix well
and add the all cut ingredients
 
비빔밥 재료 Bibimbap ingredients

무생채와 애호박, 콩나물, 오이, 청상추 준비해줬어요
원래 비빔밥 만들때 따로따로 무치고 볶고 하는데 저는 그렇게 한거랑 대충 소금간해서 데치기만 한거랑 큰차이를 
못느껴서 구색만 맞춥니다!
무생채도 소금으로 절인 후에 꾹 차서 고춧가루로 색만 내주었어요
 
Korean lettuce, Cucumber, Bean sprouts, Korean squash(Aehobak), Korean radish salad(Musaengchae)
Boil bean sprouts in salted water for 5min
Squash can be pan-fried or blanched in boiling water. when cooking, just a little bit of sath
Cucumbers and lettuce were cut fresh and added
Cut the radish and pickle it with a 1t salt. After 10min remove the radish water and add a 1T of Gochugaru
and mix
 

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저는 개인적으로 청국장 비빔밥을 먹을때 강된장 같이 바닥까지 졸여져 그걸 비벼먹는걸 좋아하는데 취향껏 
끓여 드시면 될 것 같아요
When the Cheonggukjang is reduced by half, add as much as you want to the Bibimbap
 

전 참기름 한스푼만 넣고 먹었는데 고추장 넣어서 비벼드시는거 좋아하시는 분들은 고추장 넣어서 드셔도 맛있어요!
Add a 1T of sesame oil and you're done
If you like, you can add a Gochujang and mix it up. that's delicious too but i don't
So enjoy!

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