오이소박이 만들기 Oi-sobagi (cucumber kimchi) recipe
먼저 오이에 +자로 칼집을 넣은 후에 속에 절이기 위해 맛소금을 뿌렸어요
맛소금을 뿌린 이유가 따로 있는건 아니고 집에 일반 소금이 없어서... 그냥 일반소금으로 하심 될 것 같아요
Cut the cucumber into 6cm lengths and leave the ends in a +-shape cut
And sprinkle salt on it
정확한 물 양은 없었고 그냥 자박자박 해질때까지 넣어줬어요 그리고 잘 절여지도록 한번 뒤섞어 주었어요
오이소박이 만들기를 할때 뉴슈가를 풀어 넣어도 아삭아삭 맛있어요
Pour water to about half of the cucumber and pickle until it is 50% soft
오이소박이 양념으로는 먼저 양파 반개를 강판에 갈아서 넣어준 후에
고춧가루6, 까나리액젓3, 다진마늘1, 다진생강1, 매실청2, 설탕1, 꺠소금 0.5 넣었습니다
원래 찹쌀풀도 넣는데 쑤기 귀찮아서 제외했어요
As for a cucumber Kimchi seasoning, first, grind half of the onions and
Gochugaru 6T, Aekjeot (Korean fush sauce) 3T, Minced garlic 1T, Minced ginger 0.5, plum syrup 2T, Suger 1T,
Sesame seeds 0.5T
그리고 양념에 부추를 적당한 크기로 썰어서 넣어줬어요 한 3~4cm?
당근이나 양파채도 얇게 썰어서 넣어주면 맛있는데 집에 없어서 그냥 스킵!
Cut Buchu(Korean chives) into 3cm pieces and put them in the seasoning

오이가 50%정도 절여졌을때 물에 헹구어줬어요
When the cucumber was 50% pickled, rinsed it with water
물기 때문에 양념 농도가 엉망이 되면 안되기에 물기를 충분히 빼주었습니다
Dry the cucumber until it dries out
잘 말린 오이에 양념을 끼워넣고 겉에 부분은 양념에 문질문질 했습니다
When the water dries, add the seasoning to the cucumber and
rub the outside with the seasoning
당일 먹을 오이소박이는 깨를 뿌려주었고 나머지는 락앤락에 담아 보관했습니다
이렇게 오이소박이 만들기 끝!
It looks more good if you sprinkle sesame seeds on top of the cucumber
It's more good if you ripen it for at least a day
Thank you!
*제품정보
*Product info
맛소금 (MSG Salt)
고춧가루 (Gochugaru)
매실청(plum syrup)
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까나리 액젓(Korean fish sauce)
깨(Sesame seeds)